/

Blog

We kunnen toch niet wegkijken?

leestijd 4 min.
30-06-2022 10:26

We kunnen toch niet wegkijken...?De toestand in de wereld waar volgens Unicef één op de tien mensen hongerlijdt, waar het bendegeweld in Haïti en de oorlog in de Oekraïne steeds heviger wordt, houdt me bezig en wakker. De heftige beelden die ons via de media bereiken treffen me diep in mijn emoties en in mijn hart.

Wat een verdriet als je de gevolgen van de oorlog in Oekraïne ziet. Wat een menselijk leed! Hoe is dit in de 21ste eeuw mogelijk? Iemand die een verwoesting aanricht en ten koste van tienduizenden levens een stuk land wil winnen omdat hij vindt dat dit land bij zijn land hoort...?? Een volksverhuizing van miljoenen vluchtelingen tot gevolg. Vooral moeders en kinderen zijn in allerijl het land uit gevlucht en worden van hun mannen en vaders gescheiden, misschien wel voor altijd... Op het nieuws hoorde ik dat een kind aan haar moeder had gevraagd: mama, gaan we nu dood? Die vraag sneed diep door mijn ziel.

Als ik aan alle armoede en geweld in de wereld denk zo dichtbij voel ik me soms ontzettend machteloos... Hoe kunnen we aan deze kwaadaardigheid een halt toe roepen?
Wanneer ik dan de Bijbel opensla heb ik best wel moeite met de woorden van Jezus die ons in Mattheus 5:39 adviseert: ‘maar ik zeg jullie dat je je niet moet verzetten tegen iemand die jou slecht behandeld. Maar als hij je op je rechterwang slaat, draai dan ook je andere wang naar hem toe... “. Hoe dan denk ik?
We kunnen de situatie toch gewoonweg niet negeren?
We kunnen toch niet de andere kant opkijken? Alles wat nodig is om het kwaad te laten winnen is juist dat wij niets doen...

Wat we wél kunnen doen bedacht ik me later, is te reageren zoals de barmhartige Samaritaan. Of zoals de 19-jarige Tieme de Laat tijdens de 4 mei herdenking op de Dam in Amsterdam zei: we willen het slechte niet slechter maken door zelf kwaad te doen. We willen onze broeders en zusters een signaal van onze solidariteit afgeven.
We draaien onze andere wang toe naar het kwaad en lijden mee met de slachtoffers. In dit blad vindt u wat we namens u als barmhartige donateur voor de getroffen mensen mochten betekenen.

En mocht u na deze overdenking besluiten iets of nog meer te willen doen dan is iedere donatie om het leed in de wereld te verzachten van harte welkom!

Bij voorbaat hartelijk dank!!
Louis Pool Directeur

Duurzame Ontwikkelingsdoelen voor dit project:

Belangrijk dat meer mensen dit horen?

Actueel nieuws

Help mee

Doneer direct

15,-

Hart voor Kinderen

Postadres:
Postbus 160
1250 AD Laren

Bezoekadres:
Johannes Geradtsweg 24b
1222 PT Hilversum

Statutair adres:
Stadhouderslaan 52
3761 EM Soest

Telefoon: 035 - 772 11 04

Giften: NL 41 INGB 000 000 4520
(BIC: INGBNL2A)
 
KvK: 32136226
ANBI RSIN: 8195 25 339
© 2024 Hartvoorkinderen - Disclaimer / Privacyverklaring - Sitemap