/

Blog

Corona: een reset in humanitaire hulp

Louis Pool
18-06-2020 09:41
Sinds de oprichting van onze stichting op 2 juni 2008 is ‘van niets, naar iets’ ons credo geweest. Dat credo is nog steeds het uitgangspunt bij alle hulp die we verlenen en bij de beslissingen die we nemen wanneer bij ons hulpverzoeken binnen komen. Zo’n credo helpt omdat we beperkte middelen hebben en niet iedereen kunnen helpen. Als initiatiefnemers willen we een verschil maken en dan wel het grootst mogelijke verschil. Van niets naar iets is een verschil van 100 procent!

Nu tijdens deze coronaperiode zijn we terug bij af. Een soort ‘reset’ in humanitaire hulp: Hongersnood. Vaders, moeders en kinderen die door een lockdown thuis zijn en zonder inkomen ineens op zoek moeten naar voedsel om hun honger te stillen.

Die overlevingsmodus herken ik van onze projectbezoeken. Tijdens zo’n bezoek kijk ik met de ogen van onze donateurs die eigenlijk vinden dat de mensen die geholpen worden zelf ook aan het werk moeten. Dat willen die mensen zelf ook en we doen ons best ze op weg te helpen naar zelfredzaamheid. Wij willen de mensen graag optillen en meeslepen naar de volgende fase: onafhankelijk zijn van onze hulp.

Maar hoe kun je nadenken over andere activiteiten wanneer je honger hebt en het je eerste zorg is eten te vinden voor jezelf en voor je gezin…? Wanneer je bij dat zoeken in de overlevingsstand staat?

Ik zal nooit vergeten tijdens een bezoek aan een sloppenwijk in Haïti dat bij een uitdeling heel wat volwassenen en kinderen tegelijk op ons afkwamen en ze het eten letterlijk uit onze handen gristen. Een angstig moment voor onszelf. Die ervaring houdt ons iedere dag scherp en bevestigd ook dat ons Credo ertoe doet. Hoe kun je nadenken over morgen wanneer je vandaag alleen maar bezig bent met overleven?

We zijn trots op de kinderen die we ondersteunen, dat ze mede door uw financiële hulp de laatste jaren naar school konden, dat ze onderwijs kregen en over hun toekomst mochten nadenken!

Deze maanden waren we ineens terug bij af… Een hopeloze situatie? Nee beslist niet. Ik denk daarbij aan de woorden van een bekende dominee die het volgende zei: Every set-back is a set-up for a come-back… (Iedere tegenslag is een eerste aanzet om opnieuw terug te veren). En daar geloven we in en putten we moed uit.

Van niets naar iets is nu exact wat wij doen met onze noodhulp om de kinderen en families waarvoor we ons verantwoordelijk voelen door deze coronacrisis periode heen te helpen. Eenieder die aan onze actie voedselpakketten heeft bijgedragen heel hartelijk bedankt! U hebt bijgedragen aan hulp die 100% de moeite waard is: Het verschil van niets naar iets…

Louis Pool
Directeur

Duurzame Ontwikkelingsdoelen voor dit project:

Belangrijk dat meer mensen dit horen?

Actueel nieuws

Help mee

Doneer direct

15,-

Hart voor Kinderen

Postadres:
Postbus 160
1250 AD Laren

Bezoekadres:
Johannes Geradtsweg 24b
1222 PT Hilversum

Statutair adres:
Stadhouderslaan 52
3761 EM Soest

Telefoon: 035 - 772 11 04

Giften: NL 41 INGB 000 000 4520
(BIC: INGBNL2A)
 
KvK: 32136226
ANBI RSIN: 8195 25 339
© 2024 Hartvoorkinderen - Disclaimer / Privacyverklaring - Sitemap